Lotta Lundgren är kanske mest känd från SVT:s förnämliga serie "Historieätarna" som senast visades i julas, men hon skriver också böcker. När jag läste hennes bok "Tio lektioner i matlagning" föll många bitar på plats när det gäller min egen relation till denna ofrånkomliga och ack så viktiga syssla. Äntligen någon som skriver en vettig bok i ämnet matkunskap. Lotta fokuserar nämligen inte på recept i oändliga rader, något jag tycker är jättetråkigt rent ut sagt. Inte heller predikar hon näringslära och talar om vad man bör äta och inte för att vara en normalsund människa. Nej, hon konstaterar helt frankt att mat är njutning och sinnlighet som alla kan lära sig tillaga utan krusiduller. Huvudsaken är att man har en uppsättning grundläggande kunskaper och rätt redskap i köket. Hon går bland annat igenom de fem smakerna sött, salt, beskt, surt och umami och listar olika födoämnen som smakmässigt funkar ihop. Alla kan laga god mat, resonerar hon, huvudsaken är att man kan grunderna. Sen är det fritt fram att köra och hitta på sina egna favoritrecept!
Denna filosofi tilltalar verkligen mig som alltid varit något av en Cajsa Warg i köket. "Man tager vad man haver" tänker jag varje gång jag öppnar kylskåpsdörren för att se vad som finns som kan ingå i dagens middag. Planering av veckans matsedel är bland det tråkigaste som finns, för att inte tala om att handla maten, sååå jobbigt! Därför är mitt svar oftast "Vet inte" på barnens fråga "Vad blir det för mat?". Men som den kreativa mamma jag är snor jag allt som oftast ihop en hyfsad middag på det jag hittar i kyl och frys och skafferi och känner mig mäkta stolt att kunna göra det utan en massa förberedande planering som tar tid. För i likhet med Lotta så anser jag att med bra grundkunskaper och en lustfylld inställning till mat kommer man långt.
Sist men inte minst gläds jag åt en nytänkande resekrönikör i magasinet Amelias nummer 6/2014. Det är författaren och tillika resereportern Bengt Ohlsson som berättar vad han vill läsa om i ett resereportage. Han menar att det vanliga är att resereportaget som genre helt enkelt innehåller för mycket information och i kombination med det faktum att dagens resenärer ofta själva är så pass "välgooglade" och själva skaffat information om sakar man "måste" se, mat man "måste" äta gör att vi närmar oss något slags informationskollaps och fortsätter "- Jag blev nyfiken på om det skulle gå att skriva den sortens resereportage som jag själv skulle vilja läsa. Reportage där man är mer intresserad av att fånga hur en plats ser ut, låter och luktar. Att låta tankar och associationer fladdra lite friare. Mer poesi än fakta." Bingo, säger jag och instämmer till fullo med Bengt. Det är ju den informationen jag själv vill få ut av ett resereportage. Det vill säga att få beskrivet för sig känslan av platsen i form av dofter, ljud, smaker med mera som gör att man själv går på upptäcktsfärd och utforskar en stad, en plats eller en exotisk företeelse.
Jag avslutar dagens kåseri med en dikt av Dom Helder Camara ur diktboken "Tusen skäl att leva".
När din lilla båt
har legat så länge
för ankar i hamnen
att du börjar få för dig
att den är ett hus,
när din lilla båt
börjar skjuta rötter
i gyttjan vid kajen,
då är det dags att styra ut!
Till varje pris måste du rädda
båtens seglarsjäl
och din egen pilgrimssjäl.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar